RSS
Welcome to my blog:) diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua dan juga diri saya sendiri *peace*

Tuesday, June 9, 2009

EXAM!!!!!!!!!!!!!!!!!

jumaat ni genaplah 2 minggu kami semua exam. dan maksudnya, genaplah jugak 3 minggu hidup kitorg semua tunggang terbalik, terutamanya sayalah kan. exam start dgn SOCCA. part tu yg paling x boleh tahan. kalu sebelum ni, SOCCA antara exam yg last skali, tp kali ni yg first skali. masa dpt tahu yang kata SOCCA hari first, rasa nak pengsan pun ada.

sebabnya, SOCCA lah exam yang paling menakutkan utk kitorg semua. pastu dgn dgr drpd senio2 yg kata SOCCA system ni susah gila. tmbh pulak bila dgr ramai senior2 2nd year yg fail utk REPRO nye SOCCA. masa tu mmg cuak nak mati. dgn pikir byk lagi x study byk lagi nak pahamkn and hafal. makin hampir hari nak SOCCA, hati ni ALLAH saja yang tahu mcm mne berdebarnye. walaupun ktorg semua SOCCA hari last, tp saya dpt session yg first skali, kul 7.30. mungkin saya tunjuk muka xde perasaan, tp hati ni mmg berdebar2.

hari yang ditunggu-tunggu...
sampai2 je kat A4, baru duduk 10 minit nama dh kene panggil. masa tu mmg rasa nak meraung je kat situ. byk lg rasa x prepare. n bile smpai kat meja yg ad kerta soalan, terbalikkan kertas tu and...... kes ap yg sya dpt? PUERPERIUM!!!!! masa tu mmg btol2 dh menangis. tp dlm hati je la. sebabnya kes tu la paling yg x igt dn paling tak berapa nak suka coz ad pasal breast anat n so on. habis je SOCCA n dpt tahu markah, mmg dah meraung sekuat yg boleh, tp dlm ati je. bile kawan tnye mcm mne, just geleng kepala je. tp bile nmpk org lain nangis, air mata ni pun mula la mengalir... huahhhhhhhhh!!!!!!!

walaupun kawan2 semua kte takpe2, takde rezeki, saya tetap nangis. sbbnya bende tu bukan takda rezeki atau lecturer yg kedekut, tp mmg salah diri sendiri yang langsung tak prepare pasal kes tu. mmg salah diri sendiri, bukan salah sesiapa pun. tp x boleh nak sedeh lama sgt cuz esok dh kene remed plak SOCCA ni. tp mlm tu jgn ckp la. nasib x banjir je bilik ni dgr air mata cuz nangis x henti2. tp x de org tau or nmpk coz rumate pun x de kt bilik. dlm hafal2 kes, air mata tetap mengalir. x tau nak adu kat sapa, last mengadu hanya pada-Nya. mintak dikuatkan supaya esok boleh buat dgn baik n supaya lulus yg utk remedial ni. sbb saya tahu mesti ad hikmah disebalik kejadian yang berlaku dan pasti ad sebab ALLAH menguji mahluk-Nya
He created death and life to test which of you
acquitted himself best. He is the Almighty, the Ever-
Forgiving. (Surat al-Mulk: 2)

pagi sblm pergi FK, byk mesej yg masuk dr teman2. berik kata2 semangat n wish gud luck. thnks korang semua!!!!!!!!! akhirnya lps hampir dekat 5 jam menunggu kat A4.2, lepas gak remedial. Alhamdulillah syukur atas pertolongan-Nya, lepas gak saya nye remed SOCCA. mugkin tanpa bantuan drpd kawan2 n ALLAH s.w.t saya mungkin tak dapat buat ngan baik remed tu. tak lupa gak kat doa dr rumah kt M'sia. syukur alhamdulillah...

tp, perjuangan belum selesai...
MDE repro plak esoknya. lps tu smbg lg ngan COMPRE MDE REPRO, BHP n COMPRE, CRP n COMPRE, PHOP n COMPRE dan tidak dilupakan OSCE yg paling last sekali. walaupun masih ad beberapa lg paper yg tinggal, yg biasanya ktorg semua pandan sebelah mata je, tp usaha kene tetap ad. sbbnya tanpa sebarang usaha takkan kejayaan tu kita dapat gapai. Allah juga ad berfirman:
You who believe! Have fear of Allah and seek the
means of drawing near to Him, and strive in His
Way, so that hopefully you will be successful.
(5:35)

dan juga:
It is the believers who are successful. (23:1)

sebab tu kita harus berusaha n meletakkan segalanya yang telah kita usahakan dan percayalah bahawa ALLAH mengetahui setiap ap yang kita kerjakan kerana Dia Maha Mengetahui...

dh byk sgt mengarut ni, study pun x habis lg. x sedar diri lagi tu esok still ad exam. rsenye byk lagi tak baca ni, hehehee... wslm =)

p/s: buat yg terbaik rakan2 semua, masih ad lg beberapa paper yg x habis. GUD LUCK SEMUA!!!! dh usaha dan doa bayk2 bertawakallah kepada-Nya, kerana sesungguhya tiada tempat lain selain drpd ALLAH untuk kita semua berserah.... moga2 doa kita semua dimakbulkan-Nya, AMIN...

3 comments:

3rdmarch said...

salam~

tumpang tanya..

punya siapakah blog ini???

anak melayu said...

salam...

siapa?

x payah la tahu =)

cactus biru said...

bia saya bagi tau!
boleh x anak melayu???

:P

Post a Comment

 
Copyright 2009 makhluk ciptaan-Nya Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Ezwpthemes