RSS
Welcome to my blog:) diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua dan juga diri saya sendiri *peace*

Monday, May 25, 2009

air mata, berhentilah mengalir....


benda ni jadi rasenye hampir 4 hari yg lepas, waktu malam. masa tu saya ad kat dalam bilik, ngah buat case review. sambil2 tu layan internet jap, sempat lagi tu walaupun tgh buat kerja lain hihihihihi. sibuk melayan internet, baca la satu citer kat blog org ni. bace punya baca, tetibe rasa marah sangat2, dan dengan spontannya air mata keluar....

saya cuba nak berhenti drpd menangis sbb nnt malu la kalau orang nampak tetiba je menangis, takde sebab. nak kate ap yag saya baca tu sedih ke, tak pulak rasanye bile saya ulang baca balik lepas tu. air mata mengalir tak henti2, mcm air terjun pun ad saya tgk bila dikenangkan balik benda tu. bukan setakat mengis, tetapi sampai tahap meraung la jugak masa tu. tapi takde org dgr la cuz saya tekap muka dgn bantal. bantal saya jgn cakap la, habis lencun saya kerjakan. lepas dekat 10 minit barulah berhenti. lepas dh rse okay, sya teruskan kerja sya balik. tapi, lepas 15 minit, air mata keluar lagi. huaaaaaaaaa!!!!!!!! ap yg x kene ngan ak ni...

ad la dekat 4 kali kut syaa menangis. hahahahahaaaaa!!!! bila pikir balik mcm kelakar pun ad gak. dah tua2 pun nak menangis. nak kate sedey, tak jugak. mungkin sebab stress kut nak exam x lama lg. ke kepala ak ni dh x betul. ye la kan, tetibe je menangis, tak tentu pasal. lama pulak tu. habis tisu yg baru beli mse tu, drpd sekotak tinggal 3/4 je. the rest dihabiskn buat lap air mata n air hidung, hihihihihi...

satu perangai saya ni, kalu menangis tak suka dpn org lain, even depan mak saya sndr pun jarang menangis dpn dia (except mse kecik2 dulu lar). dn sya mmg jenis yg jarang menangis (dr segi menangis sbb ad bende yg x kene ngan diri sndr la, tp kalu tgk citer sedey laju je air mata ni jalan). dh lepas kali ke-4, saya dh penat. tp nak citer ngan sape sya x tau. nk call kwn2 yg ad kt sini, mcm segan la plak. nak call rumah, takut buat mak risau x penah2 call rumah semata-mata nak menangis. last2 sya call kawan yg ad kt m'sia. mula2 call, saya x ckp ap2 pun. tp dia cam dr suara sy yang sengau semacam tu die teka sya ad nangis ke. ap lagi, keluar balik air mata tu. huaaaaaaaaaaaaaaa, x penah ak nangis dpn dia, tetiba hari ni buat rekod. lepas dia pujuk, baru la reda sket, tmbh lg ngan lawak x bertempat dia tu, sye happy la sket. syukur ad kawan saya tu kalu tak rsenye bleh banjir bilik ak ni ngan air mata!!!!

lps dh tenang sikit, sya buat solat sunat sket n solat hajat. mintak supaya hati ni tenang, jgn kacau bilau, lagi2 dh nak exam x lama lagi, mintak dipermudahkan waktu exam dn mcm biasa mintak diampunkan segala dosa2 saya. then smbung baca quran sket. lpas tu bukak sket buku harun yahya yg saya ad and sya terjumpa la beberapa ayat2 al-Quran yang sesuai sgt dengan keadaan sya waktu tu.

The Unseen of the heavens and the earth belongs to Allah and the
whole affair will be returned to Him. So worship Him and put
your trust in Him. Your Lord is not unaware of what you do.
(Qur'an, 11:123)

That it is He Who brings about both laughter and tears. (Qur'an,
53:43)

My Protector is Allah Who sent down the Book. He takes care of
the righteous.' (Qur'an, 7:196)

dlm ayat2 al-Quran tersebut, dinyatakan bahawa stiap ap yang terjadi pasti akan kembali pada-Nya, dan ALLAH tahu setiap apa yang kita kerjakan. dlm erti kata yang lain, walaupun saya rasa sgt2 sedih mlm tu, saya tau ALLAH mengetahui ap yg terjadi dan saya tau ad hikmahnya kenapa saya rasa sgt sedih mlm tu, dan sesungguhnya letakkanlah kepercayaanmu kepada-Nya, kerana sesungguhnya DIA mengetahui setiap ap yg terjadi. sesungguhnya air mata yang mengalir pda mlm tu dtg tentu daripada-Nya dan Dialah pelindung yang terbaik, Dia yang menguruskan segalanya.

harap sgt jgn la ulang kembali ap yang terjadi mlm tu. bkn ap, sya x suka menangis!!!!!!!!!! mmg bukan hobi sya suka menangis. tp kalu terjadi jugak, nak buat mcm mne. itu adalah kehendak-Nya...

p/s: 1. sori, ni entri mengarut
2. jgn gelak plak bila baca bende ni sbb sya citer pasal saya nangis
3. bukan suka2 nak buka pekung di dada, tp x de tmpt lain nak luahkan, kat sini je yg ad
4. komen la ap yg patut, bg kte2 semangat sket ke ;)

3 comments:

Dr.Illy said...

farah x malu..da besar mangis..ehehe
jgn marah saje je provoke..hehehe

farah..farah..sabar ea..
cuba tengok balik bgus jugak farah mangis kan3?
sebab pastu farah akan ingat Allah..
buat solat sunat bace Quran..
mungkin Allah nak bagi rahmat dari airmata tu..
lagi plak farah memang x suke nangis..
allah bagi something yang farah tak suke sebab die nak something yag die suke whch is ketaatan dan ketundukan hamba-Nya..
nampak tak betapa Allah sayang kat kita?

bersangka baiklah selalu dengan Allah..
enjoy de life like me!!haha
tp jgn terencat mcm sy sudeyh..weeeee~~~

p/s:terencat2 jugak,ibadah jangan lupe..hehe
p/s lagi:sowi..terpanjang..hahaha

idsyAleeya said...

salam
dear farah
(cam memanggil nm diri sendiri je)
hehehe

anda boleh bersedih
saya juga selalu sering bersedih
tapi ingatlah
jgn jadikan kesedihan sebagai laluan syaitan
untuk menjadikan kita jauh daripada Allah
kenapa sy katakan begitu?
sebb selalu kalo sedih
mulut kita, hati kite
akan sering mengungkit2 nikmat yang Allah berikan
maka berdolah selalu
agar kesedihan yang kau alami
sebagai satu jalan untuk lebih dekat kpd Allah

p/s: sy setuju ngan dr illy!!

cactus biru said...

assalamualaikum..
dear u,
farah sayang..xsuka nanges ek?
nanges je la.saya da tengok aritu..hehe

yep, its true we hv Him. the most gracious the most merciful..
tempat mane kite bergantung harap.tempat mengadu segala hal.tempat melepaskan rindu. tempat melahirkan cinta xterbahagi.kita ada Dia..
saya paham, kekadang ada gk rasa cmni. ttbe je airmata ngalir xberhenti. hati rasa mcm kosong.ada something kt hati yg minta diisi.minta bertemu khalikNya.
apa yg diperlukan saat tu adalah sujud menghadapNya..melahirkan apa yg terpendam.apa yg terbuku. Dia xkenal siapa,
Dia tidak menilai sebagaimana hamba2Nya..
Dia maha memahami..

Allah rindu kt farah tu, sbb tu dia ketuk hati mcm tu..=)
air mata tu sgt berharga andai mengalirnya kerana Allah..

weyh, saya pun sedih dgr cte awk ni.tp jgn nanges salu2 aa.buruk laa
lallala~

pape hal ktorg ade kt sini.jgn lupe tu!
okay~
babai farah!
=p

Post a Comment

 
Copyright 2009 makhluk ciptaan-Nya Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Ezwpthemes