RSS
Welcome to my blog:) diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua dan juga diri saya sendiri *peace*

Monday, January 4, 2010

kalau dulu 2009, sekarang dah pun masuk 2010.... jadi????

bunyi macam pelik je tajuk post kali ni kan? (saya pun rasa mcm tu)... 

tapi itula apa yang saya rasa. sekarang dah pun 4 Januari 2010. dah pun masuk tahun baru... tapi saya rasa mcm sama je. takda apa2 pun yang berubah... saya masih lagi tahun kedua kat FK UNPAD ni... saya masih lagi stuck ngan studi NBSS... takde apa2 yang berubah

kalau zaman sekolah mungkin terasa bila masuk tahun baru sebab kalau sebelumnya Form 4, bila tahun baru dah masuk Form 5, dah jadi senior, dah nak SPM... tapi bile dah kat universiti ni, bile masuk tahun baru, macam takde apa2 yang berlaku kecuali dah tahun 2010, bukan lagi tahun 2009. itu hakikat yang sebenar. bukan saya je yang rasa mcm tu, kawan2 saya pun cakap mcm tu. 

kalau kat kawasan kost saya ni, masa malam tahun baru, saya ada dengar orang main mercun dekat2 sini. tapi waktu tu saya dah pun ada kat atas katil nak tidur ^_^

kenapa beria-ia sangat nak sambut tahun baru masihi ni??? saya sering tertanya-tanya... kalau kat bale dulu, masa malam tahun baru, budak2 indonesia pun semangat sambut tahun baru... ish ish ish... tak paham den

tapi tak kisah la kan apa orang nak buat... orang kata bile tahun baru kene azam baru... jadi kene azam baru ke???

tapi rasanye semua dah untuk azam tahun baru hijriah hari tu... jadi, apa yang saya nak tulis sebenarnya kat sini????

kat sini, nak quote sikit dari novel Rooftop Rant karya one of my favourite author, Hlovate..

"Hidup tak selalunya lawa... Tak selalunya ada pelangi... Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada... Kadang-kadang... bilamana 'malapetaka' tu datang, terasa macam kene gelek ke bumi dek ahli sumo... Rasa macam dah tak mampu bangkit... Rasa macam dah tak mampu hela nafas..."

novel ni menceritakan kisah Trisy dengan Jade, dua watak utama yang boleh dikatakan kawan baik, yang pertemuan pertama diorang kat rooftop Wisma Topaz... yang seterusnya jadi tempat diorang ranting sama2... diorang punye cerita sama, tapi tak serupa... bak kata Jade "we're in the same boat, though different cabin" dan mcm mana mereka berdua berusaha untuk ubah diri masing-masing dan jadi hamba Allah yang lebih baik...

suka sangat baca buku ni bile terasa hidup ni susah sangat... bile baca novel ni, terasa sangat bersyukur ngan apa yang saya ada sekarang... rasa sbrnye ada ramai lagi orang kat luar sana kehidupan diorang jauh lagi susah, bukan setakan term of money, tapi benda2 yang lain especially family... rasa bersyukur sangat sebab at least ibu ngan ayah tak pernah terpekik terlolong bergaduh kat rumah mcm parents Trisy, ibu ngan ayah tak penah pilih kasih ngan kitorg mcm parents Jade and tak pernah rasa betapa kehidupan terlalu susah sampai rasa nak bunuh diri mcm ap yg Trisy penah buat...

tapi pasti setiap kehidupan mesti ada ujian dan cabaran yang Allah bagi... mcm saya, tak lama lagi saya nak exam final semester... exam yang ad MDE, SOOCA, OSCE n compre... exam yang paling menakutkan ditambah lagi ngan jadual exam yang sangat pack... tapi saya tahu, kalau saya terus usaha, Allah pasti akan tolong saya sebab Allah s.w.t sentiasa ada untuk hamba2-Nya...

"When you think there is no one to turn to. Remember, Allah s.w.t is always there for you"

mcm yang kita semua tahu, Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu!

tapi, sungguh memang banyak ujian yang Allah bagi kat saya sekarang... kalau tengah studi, tetiba kepala sakit... sakit yang teramat sampai tak tahu nak describe mcm mana sakitnya sebab Allah je yang tahu betapa sakitnya bila dia dtg menyerang... kalau tak kepala, perut pulak sakit yang sampai kaki cramp tak boleh bergerak, tak boleh berdiri sebab sakit dari perut tu menjalar sampai ke kaki dan terpaksa duduk diam dekat 15 minit untuk sakit tu hilang dan akan datang balik setiap 30 minit sampai studi pun tergendala... kawan2 sampai bising bila tengok saya, kenapa saya ni selalu sangat sakit... kalau dulu nak demam pun susah, sekarang mcm penyakit saya dapat...

tapi, ini mungkin Allah nak uji saya sejauh mana saya boleh bertahan... mungkin nanti akan ada hikmah disebaliknya, insya-Allah... sebab DIA Tuhan yang Maha Mengetahui setiap ap yang berlaku kat atas muka bumi ni...

jadi, minggu depan saya nak exam... doakan saya dan sahabat2 saya dapat buat yang terbaik dan harap2 saya boleh berusaha betul2 untuk exam ni sebab mcm Jade kata "To live well or live hell, we choose"

Setiap takdir yang Allah dah tentukan adalah yang terbaik untuk setiap insan... Have faith - Hlovate


*Bahawa manusia semata-mata hamba Tuhan. Semata-mata*

2 comments:

aku bukan aku said...

all d best!

insyaAllah..

buat y terbaik ya!

*salam ziarah kembali..
=)

Crypto Phone Support said...

Do you know how to handle the errors and glitches that come across while in Bithumb wallet? Encountering issues while installation is irritating and brings small errors in your system. To deal with installation issues in Bithumb exchange, you can always take help from the highly-proficient professionals by dialing Bithumb Support Number at 1-800-665-6722 which is functional and users can approach any time. The advisor's team is always at your doorsteps to provide assistance in the best possible way. Visit website:-http://www.cryptophonesupport.com/exchange/bithumb

Post a Comment

 
Copyright 2009 makhluk ciptaan-Nya Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Ezwpthemes